КАТЕГОРИИУпотреба на Root ZX апекс локатор

Елементарна клинична последователност за работа с апекс локатора на Morita.

Препарацията и обтурацията на кореновия канал до вярната работна дължина е важен прогностичен фактор за успешни резултати от ендодонтското лечение. Идеално, препарацията на кореновия канал свършва до връзката на корена с периодонциума, но тази „връзка“ е определима само хистологично. В клиничен план, множество фактори помагат определянето на коректната работна дължина, най-важния от които е употребата на електронен апекс локатор.

Анатомични предпоставки

Апек локаторите работят на принципа, че импеданса на оралните тъкани е относително постоянен. Стойността при апикалния форамен е стойността, при която повечето апекс локатори са калибрирани и стойности по-къси от апикалния форамен не се калибрират така лесно. Следователно, важно е да се установи стойност при крайната точка на кореновия канал. Изследвания показват, че апикалното стеснение се намира на средно 0.5мм по-късо от апикалния форамен.

Клинична употреба

1. Анализирайте кореновата анатомия за кривина и определете приблизителна работна дължина по пре-оперативна рентгенова снимка.

2. Коронарния аспект на канала трябва да бъде препариран, за да осигури праволинеен достъп или „гладък път“ до апикалния аспект на канала.

3. Съвременните апекс локатори работят добре в присъствието на флуиди и ириганти в канала, но преди употребата на апекс локатор излишните течности се премахват от ендодонтския кавитет.

4. След като куката за устната на пациента и държача на пилата са прикачени, в повечето случаи с пила 15 или 20 се навлиза в кореновия канал докато синята скала на апекс локатора достигне „апекса и червения триъгълник“ на екрана на ZX. Това означава, че пилата е при апикалния форамен.

5. Снема се диагностична рентгенография на пилата при тази дължина. Ако графията потвърди, че пилата се намира при апекса, тогава тази дължина е „каналната дължина“.

6. Тйъ като апикалното стеснение е средно  на 0.5мм от пикалния форамен, работната дължина се изчислява чрез изваждане на 0.5мм от каналната дължина. След това канала може да бъде оформен до работната дължина.

Ако  считате, че трябва да осигурите проходимост, пила с размер 8 се поставя в канала до каналната дължина.

Последваща употреба на апекс локатора

Апекс локатора може да се използва за проверка дали мастер пилата достига до работна дължина след завършване на препарацията. С пилата до работна дължина, сините колонки на екрана трябва да се увеличават приблизително до синята линия отдясно на скалата. Това е по-късо от „каналната дължина“ и означава, че пилата е в диапазона на канала.

При трудности

1. Анатомията на канала определя размера на пилата, с която се определя работната дължина. В склерозирали канали, пила с размер 6, 8 или 10 може да бъде първа за прохождане на канала до работна дължина и ще бъде първата пила в употреба с апекс локатора. Аналогично, в широки канали може да е необходимо да използвате пила с размер 40, 50 или 60, за да получите точно измерване. Ако сините ленти на апекс локатора се колебаят в даден диапазон, последващ по-голям номер пила се използва, за да получите сигурно отчитане.

2. Ако пилата докосне метално възстановяване, апекс локатора ще „даде накъсо“ и ще произведе неточен резултат. За да преодолеете това, един фрагмент от „TGpex“ връх на пластмасов апликатор може да се среже и да се постави над пилата, за да я изолира от метала.

3. Ако има витална пулпа в канала, тя може да доведе до по-късо отчитане. За да преодолеете това, пилата трябва да е извита в апикалния регион, за да избегнете контакт с тъканите в кореновия канал.

4. Най-накрая, ако има съмнение за перфорация, можете да използвате апекс локатора да потвърдите това. Той ще отчете „апекс“ в зоната на перфорацията.

 

(по материали на www.qedendo.co.uk)

Публикувал

Пламен Кожухаров

Сравнително млад зъболекар в Бургас, той има влечение към всички съвременни методи на лечение и материали. Интересите му са основно в областта на възстановителната дентална медицина, оро-фациална естетика, протетиката. За повече информация и контакти, моля посетете http://www.burgasdentist.com


Оценка:

(2,25 от 5)Ключови думи: , , , , , , , ,Коментари


Вашият Коментар

Вашият е-мейл няма да бъде публикуван


*Подобни публикации


Употреба на StartX накрайници за УЗ

Видяно: 2586 пъти | Коментари: 0

Поправка на отлепени брекети

Видяно: 8557 пъти | Коментари: 0

Анатомия на долни молари

Видяно: 7776 пъти | Коментари: 0

Препариране на IV клас кавитет

Видяно: 5248 пъти | Коментари: 0

Анатомия на горни молари

Видяно: 9816 пъти | Коментари: 0

Анатомия на горни премолари

Видяно: 8507 пъти | Коментари: 0

Анатомия на долни премолари

Видяно: 6290 пъти | Коментари: 0

Поставяне на 6 имплантата

Видяно: 4648 пъти | Коментари: 0

Лечение на афти с лазер

Видяно: 3593 пъти | Коментари: 0

Избелване на зъби с лазер

Видяно: 7442 пъти | Коментари: 0

Поставяне на мини-имплантат

Видяно: 3479 пъти | Коментари: 0

Цветова комуникация

Цветова комуникация

Видяно: 3903 пъти | Коментари: 0

Съвременните силанти

Видяно: 3922 пъти | Коментари: 0

Релечение на коренов канал

Видяно: 6052 пъти | Коментари: 0

Огромен кариес под пломба

Видяно: 6466 пъти | Коментари: 1

Анатомия на долни резци

Видяно: 6978 пъти | Коментари: 0

Лазерна френектомия

Видяно: 3956 пъти | Коментари: 0

Поставяне на брекети

Видяно: 21834 пъти | Коментари: 0

Анимация на Crown-down техниката

Видяно: 3759 пъти | Коментари: 0

Апикална резекция на 2.1

Апикална резекция на 2.1

Видяно: 5168 пъти | Коментари: 0


Начало   |   Видео   |   Аудио   |   Статии   |   Предложи ВидеоCopyright © CariesMedia.com 2008-2024. Всички права запазени и принадлежат на съответните им автори.
Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие от автора на уеб-сайта. CariesMedia.com не носи отговорност за верността на публикуваните материали и за възможни настъпили промени.